Lekker samen!?
Wonen en leven in een groep is niet altijd makkelijk.
Soms gaat het goed, en soms minder goed.
Hoe kan de omgeving hierbij aansluiten?

Wonen en leven in een groep is niet altijd makkelijk.
Dit geldt des te meer voor woon- of dagbestedingsgroepen in de zorg. Vaak bestaan deze groepen uit verschillende mensen, elk met hun eigen verhaal. Soms zijn het groepen die in de loop der jaren naar elkaar zijn gegroeid. Soms gaat het goed, en soms minder goed.
Hoe kan de omgeving hierbij aansluiten?
Woon- en leefgroepen, net zoals dagbestedingsgroepen, zijn vaak samengesteld om de begeleiding van het individu te kunnen waarborgen. De diversiteit binnen deze groepen is vaak groot. Aan de ene kant hebben we geleerd dat kwetsbare mensen niet graag alleen zijn; nabijheid en verbinding met begeleiders, maar ook met elkaar, worden als prettig ervaren. Aan de andere kant kunnen niet alle groepsleden goed met elkaar overweg. Helaas hebben de mensen in deze groepen vaak weinig keuze in hun medebewoners.
Dit vraagt veel van de begeleiders, maar ook van de leefomgeving. Het is belangrijk om in het geheel eilandjes te creëren die een balans bevorderen tussen samen zijn en even afzondering, zonder dat iemand zich eenzaam voelt. Het gaat om subtiel sturen en het beheren van prikkels zonder iemand weg te sturen of af te wijzen.
Hoe doe je dit?
Door samen naar de situatie te kijken! Wees kritisch en laat alles los waarvan je denkt dat het zo hoort. Elk gebouw is anders, elke groep is uniek en de invulling verschilt per situatie. Ben je bezig met de planning van een nieuwbouw of verbouwing?
Laten we dan samen naar de mogelijkheden kijken!