Samen genieten en alleen mogen zijn: De zintuigentuin!

Susanne Krisse • 20 september 2023

Buiten kunnen zijn is belangrijk. Het vinden van een balans tussen rust en ruimte. De zintuigentuin biedt bovendien de mogelijkheid zintuiglijke ervaringen te beleven zonder overprikkeld te raken

Het inrichten van een zintuigentuin is duur! Klopt niet!


1e stap: Voor wie is de tuin bedoeld? Voor bewoners op leeftijd? Voor mensen met een mobiliteitsbeperking of zintuiglijke beperking? Voor kinderen en ouderen?


2e stap: Wat is de doelstelling? Een veilige buitenplek die rustgevend is en niet snel gaat vervelen? Een mogelijkheid om rond te lopen en te rusten? Een locatie waar mensen samen actief kunnen zijn? Waar zowel bezoekers als de doelgroep van kunnen genieten? Waar buurtbewoners net zo welkom zijn en waar een ontmoetingsplek kan ontstaan?


3e stap: Waar zou de tuin ontstaan? Het hoeft niet eens enorm groot te zijn. Misschien kunnen het ook meerdere kleinere tuinen zijn die verschillende gebouwen met elkaar verbinden? Misschien kan het een aanvulling zijn op bestaande situaties? Misschien kan het deel uitmaken van een vergroeningsplan voor het terrein?

Hoe financieren we dit?

Het antwoord op deze vraag is net zo divers. Zijn er middelen vanuit de eigen organisatie? Of bestaat de mogelijkheid om via crowdfunding of andere giften een basis te vinden? Er zijn subsidies beschikbaar voor dit soort projecten, vooral als de opzet een ontmoetingsmogelijkheid met de omgeving biedt of als het onderdeel wordt van een vergroening van het terrein.


Uiteindelijk staat en valt het plan met het engagement vanuit de eigen organisatie, want de tuin moet niet alleen worden gebouwd, maar ook worden onderhouden!


De zintuigentuin brengt mensen samen - niet alleen door hem te gebruiken, maar ook door samen in te richten en te onderhouden. Dus, houd het eenvoudig, vermijd te ingewikkelde plannen die veel onderhoud nodig hebben.


Bouw zelf mogelijkheden om te spelen en te ervaren, maar laat je adviseren op het gebied van veiligheid! Er mogen geen situaties ontstaan waarbij valgevaar dreigt!


door Susanne Krisse WeL 26 augustus 2024
Iedereen wil dat de bewoner zich thuis voelt.  Of dat nu in een verzorgingstehuis, een woongroep of een tijdelijke opvang is.
door Susanne Krisse WeL 26 augustus 2024
Ik zie het vaak gebeuren: bewoners krijgen de vraag welke kleur gordijn ze willen of hoe een wand ingericht moet worden.....Laat je helpen!
door Susanne Krisse WeL 26 augustus 2024
Wonen en leven in een groep is niet altijd makkelijk. Soms gaat het goed, en soms minder goed. Hoe kan de omgeving hierbij aansluiten?
door Susanne Krisse WeL 26 augustus 2024
Hoe zit het dan met de omgeving? Is nabijheid de norm? Onderschat de mogelijkheden van een passende woon- en leefomgeving niet!
door Susanne Krisse 20 september 2023
Thuis ben je veilig en omgeven door vertrouwde dingen. Als iemand moet verhuizen naar een andere omgeving, kan dit een uitdaging zijn. Wat gaat er mee verhuizen? Alles is kleiner, bepaalde meubels zijn er al en soms moet je het doen met wat er is.
door Susanne Krisse 20 september 2023
Soms kunnen meubels en accessoires heel mooi zijn, maar je wilt niet het gevoel hebben dat je in een etalage van een woonwinkel zit...